Työmarkkinatoria rakennetaan kaikille yhdenvertaisesti

Uutinen

Näin Pride-viikon aikana halusimme nostaa esiin ja tarkastella sitä, miten yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys näkyy Työmarkkinatorin kehityksessä ja siinä, mitä tarjoamme käyttäjillemme.   Työmarkkinatori on töiden ja tekijöiden kohtaamispaikka.

tmt-uutinen-pride.png

Työmarkkinatori kohtauttaa ihmisiä ja työpaikkoja perustuen siihen, miten työnantaja tai työntekijä on kuvaillut tarpeitaan ja osaamisiaan.   

Työnhakijana kuvailet itseäsi omien kokemuksiesi ja osaamisiesi kautta. Syksyllä saat lisättyä myös työtoiveesi, eli toiveet siitä mihin suuntaan haluat edetä urallasi.   

Työnhakuprofiilisi on anonyymi, ellet erikseen päätä toisin. Työnantaja näkee profiilit anonyymina ja saat osin itse säädellä sitä, mitkä tiedot siitä ovat julkisia. Jos et halua olla anonyymi, voit lisätä profiiliisi linkkejä sivuille, joista sinut voi tunnistaa.  

Työpaikkailmoitusten laatuvaatimukset 

Myös työpaikkailmoituksia lähestytään työssä tarvittavien osaamisten kautta. 

Jotta työpaikkailmoituksen saa julkaista, pitää sen täyttää tietyt laatuvaatimukset.  

Työpaikkailmoituksessa tulee huomioida työnhakijoiden yhdenvertaisuus ja tasa-arvo sekä työtehtävään edellytettävän osaamisen realistisuus.   

Työpaikkailmoituksessa työnhakijoiden yhdenvertainen kohtelu tarkoittaa, että syrjintä on kielletty muun muassa iän, etnisen tai kansallisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen (yhdenvertaisuuslaki 1325/2014) tai sukupuolen perusteella (tasa-arvolaki 1986/609). Myös valokuvan pyytäminen työpaikkailmoituksessa katsotaan syrjinnäksi, jos pyynnölle ei ole selkeää työhön liittyvää perustetta - näitä voivat esimerkiksi olla mallin tai näyttelijän työt.  

Työmarkkinatorin kautta käyttäjät voivat lähettää ilmiannon, mikäli kokevat työpaikkailmoituksen olevan hyvien tapojen tai lain vastainen. 

Ammattinimikkeet eivät tarvitse sukupuolta 

Työmarkkinatorilla käytetty ammatti- ja osaamissanasto on ESCO-pohjainen, eli se on Euroopan laajuinen sanasto.  Tästä syystä sanasto ei vastaa täysin Suomen työmarkkinoiden maailmaa. Jokaisella käyttäjällä on mahdollisuus ehdottaa uusia nimikkeitä tai osaamisia palveluun, sekä muutoksia myös olevamassaoleviin nimikkeisiin. Me Työmarkkinatorilla olemme muuttaneet sanastoa ammattien osalta sukupuolineutraaliksi. Kieltä muuttamalla muuttuu myös maailmamme.  

Kohtaannon toiminnan pohjalla osaamiset 

Kohtaanto perustuu ennen kaikkea siihen, miten työn ilmoittaja on kuvannut työpaikan ja siihen, miten työntekijä on kuvannut itsensä ja osaamisensa. Tällä anonyymillä kohtaannolla kaikki työnhakijat näkyvät yhdenvertaisina työnantajalle. Profiilien selaus on yhteydenottoon asti anonyymia, eli työnantajan yhteydenotto perustuu työnhakijan osaamiseen.  

Olemme tekemässä Työmarkkinatorista kaikille sopivaa palvelua

Olemme uudistaneet Työmarkkinatorin kuvitusta ja visuaalisuutta vastaamaan paremmin nykypäivää.  

Yhteistyökumppaneihin ja työantajiin pätevät vaatimukset syrjimättömyydestä.  Tähtäämme siihen, että saamme mukaan yhteistyökumppaneita, jotka tarjoilevat monipuolisia ja inklusiivisia työelämäpalveluita.  

Palvelusta tehdään kerralla kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Nämä kaikki kolme kieliversiota vastaavat sisältöjen osalta toisiaan. Huomioimme myös saavutettavuuden muun muassa visuaalisuudessa ja sivuilla navigoinnissa. Sisältöjä kirjoittaessa olemme panostaneet selkeään kieleen ja vältelleet kapulakieltä.  

Osallistu kehittämiseemme

Kutsumme sinut antamaan palautetta, jos huomaat sivuillamme korjaamisen varaa. Olemme vielä kokeiluversiossa ja kehitämme palveluamme jatkuvasti – voit osallistua Työmarkkinatorin tekemiseen antamalla palautetta tai ottamalla osaa asiakasryhmiimme. Kehitämme Työmarkkinatoria yhdessä. 

Lue lisää 

Osallistu Työmarkkinatorin kehittämiseen

Näin kohtaanto toimii

Uutinen: Työmarkkinatorin ammattinimikkeistö muuttuu 

Työpaikkailmoituksen laatukriteerit