Työvoimakatsaus: työvoiman saatavuusongelmat jatkuvat ennestään tutuilla toimialoilla

Uutinen

Vuoden 2023 lopulla noin puolella työvoimaa hakeneista toimipaikoista oli vaikeuksia löytää työntekijää avoinna olleeseen työpaikkaan. Vaikka työvoiman kysyntä on jonkin verran vähentynyt, on työvoiman saatavuudessa edelleen ongelmia.

Sosiaali- ja terveysalalla noin 65 prosentilla alan toimipaikoista oli vaikeuksia löytää työvoimaa vuonna 2023. Suurin pula sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista on Pohjanmaalla. Työvoiman saatavuusongelmat rakennusalalla ovat suhdanteiden heikentyessä vähentyneet. Silti yli puolet rakennusalan toimipaikoista on kohdannut rekrytointiongelmia vuoden 2023 loppupuolella. Majoitus- ja ravitsemisalalla oli mittavia ongelmia saada työvoimaa koronapandemian jälkeen. Loppuvuonna 2022 majoitus- ja ravitsemisalan ongelmat alkoivat vähentyä, ja tämä suuntaus jatkuu.

Kohtaanto-ongelmien kärkipään ammattien listalla on paljon ns. pienivolyymisia ammatteja. Tällaisia ovat esimerkiksi käsityöntekijät, maan- ja vihannesviljelyn harjoittajat sekä puhdistuskoneiden hoitajat. 

Työvoiman ylitarjontaa on ollut pitempään erityisesti myyjien ja yleissihteerien ammateissa. Vuoden 2023 lopulla ylitarjontaa oli myös useissa rakennusalan ammateissa sekä kuljetuksen ja logistiikan alalla.

Lue lisää

Aiheesta muualla